28/4 Wellington

Jag steg upp tidigt idag för att skypa med mamma och pappa. Till min förvåning var även mormor där. Så jag fick prata med alla 3, det var riktigt kul. Sen hade vi hela dagen väl planerad med 3 olika aktiviteter som skulle hinnas med. Först var vi på en gratis guidad tur genom staden där vi fick se olika kända skulpturer, stadshuset och var den bästa shoppingen fanns. Sen var det dags för nästa gratisattraktion (som backpacker gäller det att ta tillvara på gratis grejer), nämligen Te Papa, ett museum som alla säger att man måste gå in på. Vi fick se hur vulkaner ser ut med alla dess olika lager. Känna på stenar från alla 3 lagerna. Man fick se kartor på hur kontinentalsprickan genom jorden går. Igenom nästan hela Nya Zeeland och rakt igenom Christchurch går en spricka. Inte så konstigt att det blir jordbävningar här lite titt som tätt. Min fråga är: hur vågar folk bo här?! Vi fick också se Nya Zeeländska uppstoppade djur och en gigantisk bevarad bläckfisk som låg i någon slags vätska.  Jag skojar inte om jag säger att den var 5m lång, säkert ännu större.

 

Det var sen dags att åka på Sagan om Ringen tur. Många scener från första filmen är inspelade just här, en bit utanför Wellington. Så när vi nu är här gäller det ju att passa på och ta tillfället till akt att få se detta. Hela Nya Zeelands landskap som vi nu åkt igenom påminner om filmen, men nu skulle vi få se dom riktigt platserna. Vi blev upphämtade i en buss av en chaufför som liknade en känd regissör, men det var han tyvärr inte. Inuti bussen fanns det flera tv skärmar, surroundljuds anläggning och olika tavlor med filmomslag på.

 

Vi åkte till toppen av Mt. Victoria och gick in i skogen där. Guiden pekade på ett träd och frågade om vi kände igen det. Jag gjorde verkligen inte det. Guiden hade med sig en bärbar dator där han visa filmklipp för oss om varje plats och berättade hur scenen hade gått till i verkligheten. Då kände man igen sig. Det var riktigt häftigt faktiskt. Det var en speciell känsla i luften. Tänk att dessa platser är så kända och att ett stort filmteam har varit här och nu stod lilla jag här. Det kändes för en kort sekund som att man var med i filmen för platserna kändes så bekanta på nått sätt. Vi fick ta kort på alla platserna och guiden hade med sig rekvisita till oss. Han berättade också hur vi skulle ta kort för att få med allt som var med på filmen och från vilken vinkel vi skulle stå.

 

Sen åkte vi till Weta cave studios, även kallat Wollywood. Här har man ett helt bostadsområde med studios och hus där man förvarar olika grejer till filmer. Peter Jacksson som regisserade Sagan om ringen skulle lätt fått åka till Hollywood. Men han är för skygg och vill inte det, så därför försöker han bygga upp något liknande här på Nya Zeeland istället. Men han vill inte sticka ut så därför har dom bevarat husen som dom var och inte gjort något märkvärdigt av det. När man åker igenom här ser det verkligen ut som ett vanligt bostadsområde men ack så fel man har då.

 

Vi var på ett museum där vi träffade Gollum och fick se filmklipp på hur man tillverkar maskerna till filmen och hur det går till att skapa en figur från en idé till verklighet. Härinne fick vi också se och hålla i den ”riktiga” ringen. Den är i alla fall gjord på samma sätt som den riktiga ringen, av samma material och av samma skapare. Den kostar dock 21 000 svenska kronor.

 

När vi var där höll dom på att spela in filmen The Hobbit. Vi fick åka till den studion men allt vi såg var bara en stor greenscreen. Hela turen tog 4timmar och var lätt värt 200 svenska kronor!

 

Utanfor Te Papa

 

En utsiktsplats över Wellington som dom använde i filmen. Guiden berättade att Aragon står här och tittar, men dom använde en bluescreen så att det ser ut som han kollar över Sagan om Ringen landet istället.


En slant som dom ramlar ner for

 

 

Skogen hobbitarna och Frodo springer igenom för att komma till flotten.


Dom kanske inte ser ut som en hast. Men titta pa nasta bild hur det sag

ut nar dom stod en bit ifran oss. Riktigt likt en hast!

 

Skogen där den svarta ryttaren står och får syn på Frodo och hobbitarna som springer till flotten

 



Trädet där Frodo och Sam sitter och grillar korv och röker pipa.



Gropen som hobbitarna och Frodo gömmer sig för den svarta ryttaren och hästen.


 

 








 

 

 

 

 

 

 



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0