Kommentera mera!

Ni ar riktigt daliga pa att kommentera mina inlagg! Jag vill veta vad ni tycker om det jag skriver och hur vi verkar ha det:) Skriv en liten kommentar sa blir jag glad

26/4 Whale watching

Igår när vi vaknade öste regnet ner. Det var egentligen meningen att vi skulle åkt och kollat på valar igår men eftersom det regnade och blåste blev det inställt. Vi hade en filmdag istället då vi låg inne kollade på film, åt gott och lyssnade på regnet som vräkte ner utanför oss.

 

Idag var det dags igen för att göra ett nytt försök med att ge sig ut på havet och spana efter valar. Vi hade bättre tur med vädret idag. Det regnade inte men däremot varnade dom för sjösjuka på havet eftersom det blåste en del där ute. Jag undrade hur det skulle gå för mig och min sjösjuka när dom tom varnade för det. Men jag ville inte missa chansen att få se en val, så jag proppade i mig så mycket pillar det bara gick. Rätt snabbt kände man av vågorna. Det var som att åka berg- och dalbana, och då skojar jag verkligen inte. Det kittlades när man åkte över dom och ett tag trodde jag att båten skulle välta så höga var vågorna. Rätt snart började folk ta fram sina påsar och satt sen över dom och mådde inte så bra. Jag kände faktiskt ingenting, jag mådde bra. Vi var ute i ca 2,5 timme, stannade på flera olika ställen där kaptenen sa att han såg valar på radien. Rätt som det var säger kaptenen att valen är i sikte. Vi får se denna bjässe till val som ligger precis vid vattenytan och sprutar ut vatten ur lufthålet så att det blir som en fontän från ryggen på den. Kaptenen säger att det är en Giant Sperm Whale som kan bli upp till 20m lång. Valen är under vattnet 45-60min och kommet sen upp till ytan i 10-15min för att ta luft. Så det gäller att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, precis som vi var nu. Sen simmade valen neråt igen och då fick vi se den mäktiga stjärten, riktigt stor. Det simmade delfiner jämte valen och dom såg ut som en fis i havet jämfört med valen. Man får aldrig nog av delfiner, även idag fick vi se en himla massa delfiner som hoppade och lekte runt båten. Och vi fick ju faktiskt en rolig åktur på havet och jag mådde bra hela resan. Världens bästa uppfinning är seasicknesspills!!!

 

På kvällen var vi med på popquiz i baren på hostelet, där vi också träffade vår gamla chaufför Chase.


Lite fakta om Sperm whale

Kaikoura är en av få platser i världen där man kan se denna val året om och nära land. Sperm whales är dom första åren med sin mamma. Runt 12års ålder är dom stora nog att klara sig själva. Dom kan bli allt ifrån 7-80år. Åldern på en val får man bara reda på genom att dela en av deras tänder på mitten och räkna hur många ringar som finns, precis som man gör med ett träd. Valen äter 900kg mat/dag! Den kan bli 18-20m och väga 45-55ton.

Sperm whale har den största hjärnan av alla levande djur. Den är lika stor som en basketboll och väger över 7kg. Ögonen sitter på sidorna så den kan bara se i sidled och dom är väldigt små i proportion till kroppen.Vädret såg bra utMen det var sjukt höga vågor. Det bara skvätte vatten runt båten

Valen

          delfinstjärt                                         valstjärtSåhär stor är valen jämfört med en mindre val

24/4 Kaikoura, simma med delfiner

När jag flög hit till Australien träffade jag en tjej på planet som berättade att om jag ville simma med delfiner i det vilda skulle jag åka till Kaikoura på Nya Zeeland. Så enda sen dess har jag sett fram emot att få komma hit. Och nu är jag äntligen här. Vi bokade egentligen in att simma med delfiner först om två dagar. Eftersom det var jätte fint väder idag, solen sken och dom har lovat regn dom nästkommande dagarna så bytte vi så att vi simmade med delfiner redan idag istället. Vi provade ut tjocka våtdräkter med jackor till, några slags strumpor/skor, simfötter, cyklop och en huva att ha på huvudet. Sen fick vi kolla på en introduktionsfilm om delfiner och hur man som människa ska bete sig mot dom. I filmen sa dom klart och tydligt att dom inte kan garantera att man få se delfiner. Dom är vilda och gör som dom själva vill. Jag tänkte då direkt att: jaha då kommer säkert inte jag få se några med min vanliga otur…

 

Vi hoppade sen i vår lilla båt och åkte ut på havet. Det var inte så höga vågor (vilket var skönt), solen sken och blänkte mot det turkosblå havet. Ganska snart, efter ca 10-15min ropade kaptenen att han såg delfiner, och det var dags att göra sig redo för att hoppa i. Jag tänkte att det kanske var 1,2 eller max 5 delfiner. Men när vi kom närmre såg jag många mer än 5, säkert 50st, det var delfiner överallt och där skulle vi hoppa i. Det kändes så overkligt på något sätt men riktigt spännande. När jag väl hoppat i fick jag först en chock för att vattnet var så jäkla kallt. Sen kom andra chocken för att det var delfiner överallt!! Dom kom framifrån, bakifrån och från sidorna. Ibland ensamma och ibland flera stycken. Ibland ville dom leka och simma runt en eller så simmade dom bara förbi. Dom kollade på mig med sina snälla ögon och det såg ut som dom log mot mig. Man var tvungen att göra massa ljud hela tiden genom snorkeln eftersom delfiner gillar ljud och dras till det. Det var så himla overkligt allting. Men det var en riktigt häftig och härlig upplevelse. Det har länge varit min dröm att få simma med delfiner och nu har jag äntligen gjort det!

 

Vi stannade på 3 olika ställen och hoppade i eftersom delfinerna flyttar på sig och vi var då tvungna att åka efter. Vi fick sen varm choklad, kaka och en varm dusch på båten samtidigt som vi åkte mot ett ställe för att fota delfinerna. Åter igen var det delfiner överallt. Men denna gång ännu fler, flera 100. De simmade jämte båten, bakom och framför. Dom hoppade upp och gjorde frivilligt konster för oss. Mitt ibland alla delfiner fick vi se en albatross på köpet, riktigt stor fågel.

 

Delfinerna som vi såg idag kallas Dusky dolphins och lever tillsammans i en grupp från 100-1000 i varje grupp. Dom blir mellan 20-25år, mellan 165-195cm långa och väger mellan 60-90kg. Dusku dolpins är dom mest lekfulla och akrobatiska delfinerna av dom alla.

 

När jag sen klev iland kändes det som att jag såg delfiner överallt. Jag trodde kanske att jag skulle få se en eller max 10. Men att jag skulle få se 100tals trodde jag verkligen inte. Häftigt var det!

 

Vi checkade sen in på vårt hostel som är det billigaste vi bott på här på Nya Zeeland. Jag, Emelie, Sara och Hanna fick ett eget rum med en dubbelsäng som jag och Emelie delar och en våningssäng. Dessutom har vi egen toa, balkong och bäst av allt tv och video på rummet. Hostelet ser ut som Mysteriet på Greveholm invändigt. Lite gammeldags med väldigt mysigt.Såhär såg det ut när vi vaknade idag. Och vädret sen blev väldigt fint!Såhär fint!

Här sitter vi spända och väntar på att få se dom första delfinerna


Efter att ha simmar med delfinerna fick vi en filt runt ossSen började dom göra konster för oss, och jag lyckades
fånga en del fina hopp :)
En liten film från vår delfinresa. Titta och njut!!!
Såhär såg det ut när vi kom tillbaka från delfinturenUtsikten från balkonen på hostelet

23/4 Rangitata

Eftersom det varit jordbävning i Christchurch och fortfarande är oroligt där så finns det inga hostel där, man får inte komma in i stadskärnan. Så vi var tvungna att stanna en natt i Rangitata istället. En väldigt liten by som ligger några mil innan Christchurch. Vi fick bo i ett niomanna rum med 3 våningssängar som var 3 våningar höga. Givetvis fick jag och Emelie sova överst eftersom vi var dom sista med att checka in. Det har varit riktigt fint väder idag och det märks tydligt att man kommit uppåt i landet igen för nu börjar det bli varmt igen. För första gången på länge kunde vi gå i shorts och linne igen, underbart! Vi låg ute på gräset och solade lit sen gick vi en promenad med Sara och Hanna till en fors. Vi fick se en massa får och renar på vägen dit. Ett får hade rymt som vi hjälpte in i hagen igen. I Nya Zeeland finns ca. 40 miljoner får och bara 9 miljoner människor. Så en jäkla massa får vad dom nu ska ha alla dom till…

På kvällen spelade vi pingis och bara chillade.Kolla in vattnet, underbart fint
Alla renar som vi såg på vår prommenadOch alla fårenFåret som rymt


Äntligen framme vid bäcken/forsen


Och så fick vi skjuts hem sen=lycka! Hanna och Sara
 


Jag


Dom livsfarligt höga sängarna

22/4 Mount Cook

Efter att ha varit några dagar i Queenstown var det nu dags att åka vidare igen. Vi fick en ny chaufför. Men jag måste erkänna att jag gillade vår gamla chaufför bättre. Den nya (Bumper som hon kallas) berättar ingenting om det man åker igenom och hon verkar lite förvirrad. Vi kom i alla fall fram till Mt. Cook runt 14tiden och det regnade då, så man såg inte själva Mt. Cook som för övrigt är Nya Zeelands högsta berg, 3754m högt. Jag, Emelie, Sara och Hanna fick ett eget rum. Alla vi fyra var i behov av att tvätta våra kläder eftersom man i stort sett använder samma kläder varje dag. Så hela vårt rum var fyllt med tvätt sen som hängde på torkning. Eftersom det regnade ute och var disigt var vi inte så sugna på att gå en promenad vilket är det man gör här. Så vi var inne hela dagen, kollade på film och tog det bara lugnt. Jag och Emelie skulle egentligen ha stannat här 3 nätter. Men när vi kom hit tittade jag och Emelie på varann och sa: ska vi bo här 3 nätter!!! Vad fasen ska vi göra här?! Det enda som finns att göra här är att vandra men det regnar ju och skulle tydligen göra det i några dagar plus att det är en jätte liten by, finns inga affärer här. Sara och Hanna ska stanna 3 nätter i Kaikoura istället, så bestämde vi oss för att hänga på dom och bara stanna här en natt.

Jag har inte många bilder härifrån. Den enda jag har är på vår tvätt som hängde i hela rummet!!!20/4 Milford Sound

Igår hade vi en riktig chilldag, den första på länge. Vi sov till… jag vill inte ens säga hur länge, men det var riktigt skönt att få sova ut för en gångs skull. Vi kollade sen in shoppingutbudet här och givetvis försvann det pengar från plånboken eftersom man alltid hittar nått att köpa.

 

Idag har vi varit i Milford Sound. En helt fantastisk fjord där också världens högsta berg finns som reser sig direkt från sjöbottnen, 1692m högt. Alla säger att det är ett måste att åka hit och att det är så himla vackert. Det tog ca.6timmar att åka dit enkel väg. Men det kändes inte så länge för utanför rutorna på bussen fick vi se en helt underbar natur med gigantiskt maffiga berg både med snö, utan snö, helt bruna eller med skog på. Helt blåa/turkosa sjöar eller sjöar med helt klart vatten så att bergen speglade sig där i. Och som jag sagt innan så är det höst här och det är så himla fina färger på alla träden. Dessutom är det får precis överallt här, flera tusentals. Allt detta passar så bra ihop, det går liksom i samma färgskala.

 

VI gjorde lite olika stopp längs vägen. Bla. Så stannade vi vid en bäck eller vad man nu kallar det. Vatten från glasiärerna rann ner längs bergen och mynnade ut i en slags bäck. Vattnet var så himla klart, kallt och det var drickbart. Så jag och Emelie fyllde våra vattenflaskor med glasiärvatten, det ni :P Vi stannade också vid en liten sjö där bergen speglade sig i vattnet. Så det gjorde inte så mycket att det regnade när vi var vid Mirror like för nu fick vi se det ändå, inte bara på kort utan i verkligheten. Det var faktiskt riktigt häftigt. Vattnet var klarare än vårt dricksvatten hemma i Sverige. Det var så klart att man såg precis allting som fanns där i och man såg fiskarna. Kul att meta där när man ser att fiskarna är på väg till masken. I Sverige har man ju inte en aning om vad som döljer sig i vattnet eller när fiskarna ska komma.

 

Innan vi kom fram till Milford sound var vi tvungna att åka igenom en tunnel som dom hade byggt för hand genom ett berg, därför tog det nästan 20år innan den var klar. Tunneln är 1200m lång och det finns inga lysen i tunneln, bara lysena från bilarna. Utsikten man får se när man kommer ut är väldigt maffig. Man möts av höga berg och smala kringliga vägar.

 

Vi kom sen fram till färjelägret i Milford sound och hoppade på vår båt som skulle ta oss runt på fjorden. Vi var omringade av höga berg hela tiden och överallt fanns det vattenfall. Vi körde tom. in i ett vattenfall, 146m högt var det. Jag och Emelie stod såklart längst fram så vi blev mest blöta. Men det var riktigt häftigt och maffigt. Vi fick också se sälar på tillbakavägen.

 

Just det chauffören berättade att det är 200 regndagar här per år. Som vanligt lyckades vi pricka in rätt dag och hade fint väder hela dagen. Så när resan sen började hemåt igen åkte vi till solnedgången. Det var så himla fint. Solen gick ner bakom bergen och himmeln lyste då helt orange. Vi såg också en helt illgul/orange måne. En fin avslutning på en fin dag. 
Kolla in bergen som speglar sig
Fyller flaskan med vatten fran glasiarenTunneln som vi var tvugna att aka igenomFramme vid hamnen i Milford SoundVattenfallet som vi korde in iHar star jag i det, syns dock inte sa bra


Uppdatering igen

Nu har jag uppdaterat annu mer. Las och njut och skriv garna lite roliga kommentarer. Och kom ihag att lasa uppifran och ner

18/4 Bungyjump!!!

Det var inte kul att vakna idag. Jag hatar att vara nervös. Jag ville bara skjuta allting framför mig men samtidigt ville jag ha det gjort. Toan blev min bästa vän fram tills det var dags att bege sig. När vi klev utanför dörren och kom ut sken naturligtvis solen, vädret var verkligen perfekt för lite bungy idag. Vi kom till incheckningen och där visade dom såklart filmer på bungy överallt och det stod skyltar med: detta kommer bli ditt livs största utmaning. Vad fasen hade jag gett mig in på?! Vi blev invägda och dom skrev på vänsterhanden vad man vägde. Sen var det bara att hoppa på bussen för att åka uppför ett brant berg upp till toppen där vi skulle hoppa.

 

Vi fick vår sele på oss och blev invägda på nytt. Det var riktigt kallt här och blåste en del. Vi transporterades med en slags lift ut till det lilla ”huset” därifrån vi skulle hoppa. Jag tyckte inte det var särskilt läskigt, visst det var högt men inte så extremt högt som jag trodde att det skulle vara. Vi åkte liften själva jag och Emelie, när vi kom fram hoppade en kille som jobbade där fram och försökte skrämma oss men det lyckades han inte med. Dom försökte sen skrämma upp oss hela tiden. Tex när jag skulle sätta på mig några grejer på benen så fick jag välja mellan två olika. När jag gjort mitt val sa han: dom där hade inte jag valt om jag varit du. Är du verkligen säker på att du vill ha dom? Det spelades hög musik och det var glasgolv på vissa ställen så man såg rakt ner. Första killen hoppade och sen flöt det bara på. Dom gick i viktordning med den tyngsta först så jag skulle få hoppa bland dom sista, vilket innebar att jag skulle få stå och kolla på alla. Jag började känna en viss press eftersom alla som hade hoppat hoppade på en gång utan att tveka. Jag har sagt till mig själv att det finns bara en utväg härifrån och det är att hoppa. Jag tänker aldrig gå tillbaka utan att hoppa! Ner ska jag så är det bara.

 

Det blev Emelies tur att hoppa. Jag stod och fotade henne. Hon såg hur lugn och cool ut som helst. Även hon hoppade såklart direkt, hon bara försvann. Det såg verkligen livsfarligt ut (vilket det kanske också var). Men det var då det började pirra till i magen. När hon var längst nere var hon så jäkla liten och då fattade man att det var riktigt högt man skulle hoppa. Plötsligt säger dom mitt namn. Emelie hade inte ens hunnit komma upp så jag hann inte fråga hur det var eller se hennes min. Man fick sätta sig i en slags stol där dom spände fast själva bungylinan. Jag frågade lite nervöst om allt verkligen var fastspänt nu. Killen ryckte på axlarna och svarade: kanske, jag hoppas det i alla fall. Det var verkligen inte det svaret jag ville ha, jag ville ha ett säkert svar.

 

Precis när jag ställt mig upp från stolen känner jag hur hjärtat börjar slå fortare. Nu var det verkligen dags, vad hade jag gett mig in på?! Jag skulle göra något som jag sagt att jag aldrig vill göra. Men det fanns ingen återvändo nu, det var ner som gällde. Jag tog ett djupt andetag och gick sakta fram till plattformen, kollade ner och tänkte: shit hur ska detta gå. Det är en helt annan känsla att stå jämte och kolla på än å verkligen stå där längst ut och veta att man faktiskt ska hoppa. Det fanns liksom inget räcke eller nått att hålla i, man bara stod där 134m upp i luften med en ganska tung lina som hängde ner också. Killen började räkna ner men jag kände mig inte redo. Jag ville stå och kolla lite innan jag hoppade. Visst det var högt men det som oroade mig var hur fasen man skulle hoppa/falla. Därför tvekade jag 2 gånger. Just då tänkte jag: F*n också nu har jag tvekat och då kommer jag inte kunna hoppa. Varje gång han räknade ner var så himla beredd, benen skakade och jag skrek till för jag trodde jag hoppade. Men jag stod kvar. Jag hörde Emelie säga: Jossan du klarar detta! Jag tog ett djupt andetag och sa till mig själv att nu jäklar hoppa du!

 

Sen minns jag inte så mycket mer. Det bara svartnade för ögonen och var fritt fall i 8,5sek. Jag känner sen bara att linan tar emot i mina ben och då inser jag: vad hände, shit jag gjorde det! JAG GJORDE DET!!! Vilken skön känsla det var. Jag gjorde något som jag trodde att jag aldrig skulle göra. Sen var det bara att hänga där och bli upphissad och då kunde man njuta av en riktigt skön känsla och kolla på utsikten. När jag kom upp till den lilla ”stugan” igen hade jag tårar i ögonen, både jag och Emelie grät sen ikapp av lycka. Vi är grymma!!!!

 

Dagen firades sen med en Fergeburgare tillsammans med team Sweden (jag, Emelie, Sarax2 och Hanna). Jag åt en gigantisk hamburgare som nog var den godaste jag någonsin har ätit och den största. Mätt blev jag. Sen var det dags att testa Queenstowns uteliv. Vi satt på rummet och förade, det var riktigt kul. Jag skrattade så jag fick ont i magen. Sara och Emma är från typ Bollnäs och har en så himla härlig dialekt och massa roliga uttryck. Sara och Hanna är från Karlstad och pratar precis som Smala Sussie (filmen). Sen jag från Småland och Emelie från Stockholm. Det kan inte bli annat än kul då med så många olika dialekter.

 

Innan hoppetHar aker vi liften till stugan dar vi ska hoppa, man ser den i bakgrunden

 

 
Fastspand och klar for att hoppaSakta gar jag framatTittar uppatHaller iTar ett djupt andertag

 

 

 

 

 Har kommer jag upp, glad och lyckligGladjetarar ser ni har
Mater vem som har langst tungaCool barJag red rodeo inne pa puben


Här är beviset!

17/4 Queenstown

Det var nu dags att säga farväl till våra vänner som vi nu fått här. Men vad händer? Jo när vi packade in våra grejer i bussen säger vår chaufför att om vi vill följa med till Queenstown istället så får vi det för det fanns lediga platser. Hon sa det att hon hade sett att vi fått massa nya vänner och tyckte det var synd att vi skulle splittras. Så det blev ändrade planer. Jag och Emelie har själva tyckt att vi har få dagar i Queenstown så vi bestämde oss för att följa med dit redan idag.


Vi stannade till på puzzleworld, riktigt häftigt. Det första man fick se var ett rum med 3Dtavlor som när man stod på ett visst avstånd kunde se grejer sticka ut från tavlorna. Och om man tex stod till höger var det en glad min på gubben men stod man till vänster blev den sur. Sen kom vi till ett rum med fullt av ansikten. Först tänkte jag att vad är detta för fjant. Men om man gick ett varv runt och höll för ena öga så följde gubbarna efter en med blicken, skit läskigt. Vi kom sen till Nils Karlsson pyssling rummet, där man på ena sidan av rummet var jätte liten och på andra sidan var en gigantisk jätte. I det sista rummet lutade golvet. Det konstiga var att vattnet rann uppåt och biljardbollarna också trots att bordet lutade neråt. Vi gick sen i en stor labyrint som kändes omöjlig att klara. Det var högt plank överallt så man såg inte var man skulle gå. Man skulle hitta dom fyra hörnen men efter ca. 30min virrande gav vi upp och sökte febrilt efter en utgång. Men det gick fasen inte att ta sig ut heller. Så det fick bli nödlösning med att hoppa över och krypa under planken. Ut kom vi till slut i alla fall.

 

Vi stannade sen till vid 2 sjöar, Lake Wanaka som är 45km lång och 312m djup och Lake Hawea som är 35km lång och 410m djup. Det märks verkligen att hösten har kommit hit nu. Det är lite kyligt men framförallt väldigt vackert. Färgerna på träden mot vattnet, himmeln och bergen med snö på. Det är så himla fint här!

 

Sen kom vi fram till Wanaka där vi gjorde ett lunchstopp. Det visade sig då att vi gjort helt rätt val med att åla vidare. Det var en jätte fin och mysig stad som låg precis vid vattnet  men det fanns inte så mycket att göra där. Vi åkte vidare och gjorde ett stopp på en fruktmarknad där man fick provsmaka olika frukter. Innan vi kom fram till Queenstown stannade vi till på det berömda A.J Hacket bungy stället. Det var här i Queenstown som man hade den första kommersiella bungyn och dom har sen säkraste säkerheten i världen! Vi fick se lite filmer om bungy och om dess historia och även se några riktigt hopp. Det såg så jäkla läskigt ut. Jag skakade i hela kroppen bara av tanken på att hoppa. Den 3e högsta bungyn i världen finns här, 134m hög är den. Jag har sagt till mig själv att jag ALDRIG ska hoppa bungy för jag tycker det verkar så sjukt läskigt. Att vara i Queenstown utan att hoppa bungy är som att vara i Egypten utan att se pyramider sägs det. Queenstown är verkligen bungyns hemstad. Emelie bestämde sig för att hoppa och dom andra svenska tjejerna också. Jag ville inte vara sämre och tänkte att det är nu eller aldrig. Jag ville övervinna min rädsla för höjder och jag älskade verkligen skydive, så jag anmälde mig och betalade så nu finns det ingen återvändo.

 

På kvällen var vi ute med bussgänget och skulle äta pizzabuffé. Det var den sämsta ”buffen” någonsin och den absolut långsammaste. Vi fick en slice var i timmen!

Vi satt från 19.30-23.00 och då hade vi fått fyra slicar var. Wow vilken buffe, man fick ju inte ens äta hur mycket man ville och man blev ”mätt” bara för att man fick vänta så länge mellan varje gång. Det var sen dags att krypa ner i sängen. Lättare sagt än gjort när man vet vad man har att vänta sig imon. Jag svettades hela natten och hade ont i magen för jag var sjukt nervös (redan)!!!

Dom laskiga ansikterna som forfoljde enStor och liten


LabyrintenSallskap pa toanStarke adolf


Lake Wanaka


Lake Hawea


Hosten har kommit!


Fruktmarknaden
QueenstownQueenstown

16/4 Makarora

Vad vaknade vi till idag?! Jo regn och en himmel som var igenkorkad av alla trista moln. Man såg inte ens glasiären. Det hade inte varit så kul att gå där idag men en perfekt dag för att sitta på en buss hela dagen. Dock stannade vi till vid Lake Matheson eller Mirror lake som den kallas. En klar dag speglar sig nämligen bergen och skogen i vattnet. Men eftersom vädret inte var så fint idag så fick vi inte uppleva detta. Vi får nöja oss med att titta på bilder hur det skulle sett ut där.

 

Vägen från Franz Josef till Makarora är en av dom mest natursköna bilfäderna här från regnskog till beg, till stora sjöar. Tyvärr såg vi inte så mycket av detta heller pga det dåliga vädret och för att rutorna på bussen immade igen hela tiden. Vi stannade sen till vid Blue pools. Först fick man gå en lång hängbro för att komma in till vattnet. Och det var inte vilket vatten som helst. Det var helt blått (därav namnet), det var typ bassängvatten fast ännu blåare. Riktigt häftigt.

 

Vi kom sen fram till Makarora, staden som ligger i Middle of nowhere. Alla vi tjejer från Sverige fick sova i samma mysiga stuga, det var kul. Det hade nu slutat regna så jag, Emelie, Emma och Sara gick på spökvandring i skogen. Träden hade nämligen mossa på sig som hände ner och skogen såg lite spöklik ut därför kallas den spökskogen.

 

På kvällen hade vi kareoke i baren där vi bodde. Jag hade verkligen inte tänkt ställa upp men rätt var det är så ropar dom mitt och Emelies namn i mikrofonen. 2 killar från bussen Brandon och Joel hade då anmält oss i smyg så det var bara att grabba tag i micken och köra. Det blev faktiskt riktigt kul till slut. Vi har blivit ett sånt himla härligt gäng på bussen nu och imon måste vi säga hej då till alla, för jag och Emelie ska stanna 2 nätter i Wanaka och alla andra ska vidare direkt till Queenstown. Lite sorgligt faktiskt.Vattenfall, kolla in vattnet det ar sa himmla klart!
Blue poolsBlue pools


Kareoke


Uppdatering pa bloggen

Nu har jag antligen uppdaterat min blogg, sa nu har ni massor med lasning framfor er. Borja las nerifran och upp for da far ni det i ratt ordning. Fler inlagg kommer inom kort! Las och njut sager jag bara :)

15/4 Glasiärvandringen i Franz Josef

Den här dagen har jag längtat efter, glasiärvandringsdagen. Det första jag gjorde när jag vaknade var att titta ut. I receptionen sa dom att det skulle bli regn hela dagen och det såg inte så jätte lovande ut när man tittade ut. Jag tog på mig alla varma kläder jag hade med mig. När vi väl kom till incheckningen och skulle få våra regntäta kläder och kängor började solen skina. Var det sant?! Skulle vi få fint väder idag i alla fall…

 

Vi fick åka buss till glasiären och blev indelade i 5 olika grupper beroende på hur snabbt man ville gå. Eftersom jag och Emelie är vana vandrare vid det här laget gick vi med i den andra gruppen. När vi väl kom fram till glasiären tänkte jag att det var väldigt litet och blev nästan besviken. Vi satte på oss ispiggar på skorna och började gå. Det var först då när vi började klättra på isen som jag ändrade min uppfattning om att det var litet. Guiden pekade på en topp längst upp på glasiären och sa att den toppen är lika hög som ett 16våningshus och att det tar flera dagar att gå upp dit. Först då förstod man hur stort det faktiskt var. Och ju längre upp på glasiären man kom ju häftigare blev det. Vi gick genom smala springor, fick klättra uppför rep och hacka oss fram med ishackan. Det var riktigt häftigt, isen var helt blå på vissa ställen!!!

När vi kommit upp så långt som vi skulle på glasiären stannade vi där i solen och hade lunch. Jag och Emelie hade lyxat till det med egengjord tonfiskröra på våra frallor.Franz Josef glasiären är 12km lång och är en av de glasiärer i världen som rör sig snabbast. Den kan växa så mycket som 1,5m/dag. Därför kan man aldrig veta från dag till dag hur den ser ut, om man måste hacka fram nya vägar och om dom gamla har försvunnit. Så på nervägen hittade vår guide en annan väg att gå än den som var tänkt. Vi gick genom ett jätte häftigt ishål och det var verkligen precis att man kom igenom. Man var tvungen att ta av sig ryggsäcken för annars hade man fastnat. Det är tur att man inte är så stor säger jag bara.

 

Asså jag vet inte vad det är med oss och vädret . Men av någon konstig anledning har vi lyckats få fint väder på alla våra aktiviteter vi har gjort, så var det även idag. Solen sken hela dagen. Igår när vi kom hit och idag på morgonen regnade det. När vi sen skulle börja vandra sken solen. Precis när vi kommit ner från vår vandrig började det regna. Är det inte sjukt?! Hur kan vi ha sån tur, jag fattar verkligen inte. Vår dag har varit helt  underbar och en häftig upplevelse.
Det vita ar glasiaren, ser inte sa mycket ut mend et ar jatte mycket glasiar
nar man val borjar ga i detEtt hjarta
Trappsteg hackas fram
14/4 Franz Josef

Äntligen fick vi lite sovmorgon idag. Bussen gick inte förän 12.30, rena lyxen vid det här laget. Jag och Emelie gick ner på stranden för att leta efter greenstone. En grön sten som man gör smycken av här på Nya Zeeland. Hittar man en sån kan man få mycket pengar för det för dom är värdefulla. Jag tror tyvärr inte att vi hittade några greenstone men vi hittade andra gröna stenar. Stenar är så himla häftigt. Det fanns kritvita-, oranga-, röda- och lila stenar, jätte häftigt. Så nu är min väska ytterligare ett kilo tyngre…

 

Vi stannade till med bussen i Greymouth där 2 tjejer från Karlstad hoppade på så nu är vi ett litet Sverigegäng här. Vädret blev lite sämre här och det började regna. Efter några timmar i bussen kom vi fram till Franz Josef, staden som ligger mellan Tasmanska havet och den mäktiga Franz Josef glasiären. Som sagt vädret är inte det bästa här nu och imon ska vi göra den efterlängtade glasiärvandringen. Vi har ju haft tur med vädret hela vår resa så någon gång borde det ju vända, kanske nu då. Vi får vänta och se imon…
Var galna busschauffor

13/4 Barrytown

Idag när vi satt och åt frukost ute kom det några matgäster till oss nämligen en höna med små söta kycklingar. Precis sånna som vi brukar ha, brunaktiga och en gul. Sen var det dags att åka buss igen. Vi stannade till på ett ställe för att gå en promenad och tillslut komma fram till en sälkoloni. Åter igen så är landskapet helt fantastiskt vackert här. Titta på bilderna och njut säger jag bara. Tillslut kom vi fram till sälarna. Dom var hur många som helst och där fanns små söta sälungar som hoppade omkring och lekte i vattnet. Det var svårt att slita sig därifrån kan jag tala om. När vi sen skulle gå tillbaka till bussen hör vi en stor smäll från havet. Det var gigantiska vågor som slog mot klipporna, säkert 8-10m höga. Tyvärr gick det inte så bra med att fånga som på bild.

 

Vi åkte sen vidare mot Punakaiki för att kolla på dom kända blowholes (blåshålen) och Pancake Rocks. Där fanns små ”grottor” med hål i där vatten från dom gigantiska vågorna kunde komma in. Så när det kom en våg in i ”grottan” kom det ut rök/ånga från bergen och det är där av namnet blowholes kommer ifrån. Pancake rocks kallas så för att det ser ut som att massa pannkakor  är staplade på varann.

 

Sen anlände vi till Barrytown eller Bazvegas som det kallas. Jag visste inte alls vad detta var för något ställe förrän vår guide började berätta. Det bor bara 55 personer i hela byn som bara består av en enda gata, alltså jätte litet. Det var typ vi på Straybussen som gjorde att byn överlevde. Så för att få lite liv på den lilla byn dressade vi alla om på kvällen, det fanns ett helt rum på hostelet med utklädningskläder. Sen hade vi på bussen en hel bar för oss själva och körde massa lekar och hade kul.


Kycklingarna
Massa till sälar
Pancake Rocks


Sjukt hogt gras. Man kande sig som myrorna i ants

Blowholes


Pancake rocks


Jag, Emelie, Sara, Emma och langst fram var busschauffor

En av lekarna. Man skulle ta upp en kartong med munnen utan att ha
handerna i marken. Jag kom pa 3e plats

12/4 Abel Tasman, National Park

När vi vaknade idag sken solen. Perfekt väder för en dag på havet. Det var dags att se nationalarken här och det gör man tydligen bäst via havsvägen. Så vi bokade en dags segling på havet. Vi seglade med en katamaran först till split apple rock som är en sten som fallit ner från någonstans och delat sig mitt i tur så det nu ser ut som ett delat äpple. Innan har vi bara sett bilder på det och nu fick vi äntligen se det. Landskapet här är verkligen jätte vackert, naturen är så häftig. Det känns nästan overkligt att jag är här. Ibland måste jag nypa mig i armen för att känna efter om allt jag får vara med om bara är en dröm. Men det verkar inte vara så, det är på riktigt.

 

Vi seglade sen vidare till Adele Island där vi fick lyssna på skönsjungande fågelsång. Det fanns tydligen massa olika fåglar på ön och det var häftigt att sitta i en tyst båt på havet, solen sken och fåglarna kvittrade. Sen åkte vi vidare Anchorage, en jätte fin vik där vi gjorde ett längre stopp för att stiga iland och utforska ön. Jag och Emelie gick upp till en ”look out point” där vi fick en fin utsikt över området. Gröna träd blandades med olika blåa färger från havet, himmeln och små sjöar, det var jätte fint.

 

När vi kom tillbaka till båten stod ett gäng med kineser framför båten och fotade den. Det visade sig sen att dom skulle åka med på vägen tillbaka. Dom är så speciella kineser. Dom hörs och syns överallt och det blir alltid värsta tillställningen när dom ska ta kort, man lägger verkligen märke till dom. Och ALLA kineser tar kort på ALLT och då menar jag verkligen på ALLT och gör alltid så fula miner och gester!!! Ibland undrar man vad dom ska ha alla kort till.

 

Efter en lyckad dag på havet började resan hemåt och vi seglade samtidigt som solen gick ner. Vi gjorde ett stopp vid Pinnacle Island som är en sälkoloni där vi fick se sälar i det vilda, det var häftigt. Vi såg också pingviner lite längre bort.

 

När vi kom tillbaka till vår lilla farm gick jag och Emelie på upptäcktsfärd där. Vi fick se lamor, vita tuppar, kiwi- och limebuskar.
Stenarna var fulla med sma sma musslor. Dom minsta jag nagonsin har sett!


Split apple rockVar bat


Tyskarna + jag och Emelie som var pa baten ihop fran bussen


Sota brevlador som fanns pa farmenKiwi


Lime

11/4 Marahau (Abel Tasman)

Idag var det tidig uppstigning igen som gällde. Ingen sovmorgon här inte.

06.15 skulle vi ta en buss till färjeterminalen för att kunna ta oss över till södra ön. Färjan tog 3 timmar men dom timmarna bara flöt förbi. Det var så himla fin utsikt. Hela tiden hade vi berg och dalar vid sidan av båten, solen sken och vattnet glänste med sin blåa färg. När vi kommit över färjan fick vi en ny och större Straybuss men med samma chaufför. Vi körde sen till Marlborough där vi fick se massa vingårdar och stannade för en vinprovning. Vi fick också provsmaka olika sorters fudge tex. med kokossmak och creme brulé. Det är så himla fin natur här! Det är som att åka i ett långt vykort som aldrig tar slut, overkligt vackert. Vädret är mycket finare och varmare här på södra ön fast det borde inte var så. Alla säger att södra ön är kallare än norra men det har vi inte märkt av än så länge. Vi stannade också på ett ställe där vi fick bada. Det är varmt i luften men vattnet är verkligen iskallt här, så vi nöjde oss med att stå vid kanten och kasta macka med stenarna istället. Sen köpte jag och Emelie en varsin glass, kulglass. Den var himmelsk god. Passionsfrukt och den andra var med chokladbitar i.

 

Vi kom fram till vår lilla farm där vi skulle bo när det hade blivit mörkt ute. Så man såg inte riktigt hur stället såg ut och där fanns inte så många lampor. Emma och Sara (svenskarna) och vi fick bo ihop i en stuga, vi hade ett eget kök ute på verandan, jätte mysigt. Jag och Emelie lyxade till det på kvällen med att laga lite svensk husmanskost, makaroner och riktiga köttbullar. Dom hade tänt en liten lägereld på området så vi passade på att grilla bananer med choklad till efterrätt. Så det blev verkligen en riktig lyxmåltid!


Har lamnar vi Wellington


Sahar sag det ut hela vagen till Picton

Vinodling


Framme pa vinprovningen


Har kastade vi macka

10/4 Wellington

Jag sov som en prinsessa inatt. Konstigt nog hade jag ingen träningsvärk efter gårdagens vandring och blåsorna på fötterna har gått ner.

 

Vi hoppade på bussen för att bege oss till huvudstaden Wellington. I Taihape stannade vi för att ha stövelkastning. Dom hade verkligen en bana där som man enbart använde till det. Sen stannade vi också till längs vägen på ett kafé där jag och Emelie köpte te och morotskaka och satt sen ute i solen och njöt av det goda.

 

När vi kom fram till Wellington runt 17 tiden gick jag och Emelie en runda på stan för att igen göra ett nytt försök med att hitta varma kläder. Men det var söndag och affärerna hade bara öppet en timme till när vi kom dit så vi hann inte med så många av dom och givetvis hittade vi ingenting heller. Wellington kändes inte alls stort för att vara en huvudstad, man gick ganska snabbt igenom det.

 

Vi gjorde oss sen iordning för att gå ut och äta med bussgänget. Det blev kinamat, riktigt gott! Sen hade vi frågetävlingar och spelade biljard i baren på hostelet.

 

Wellington är känt för att det var här i bergen man spelade in sagan om ringen. Man åka till dom platserna och kolla på det. Vi ska bara stanna här i Wellington 1 natt nu men sen på vägen tillbaka till Aukland ska vi stanna 2 nätter till och då ska vi nog åka och kolla på det.

9/4 National Park

Idag var det tidig uppstigning som gällde, 6.00 gick bussen! Vi skulle nämligen göra det som är klassat som en av världens bästa endagars vandringar ”the Tongarriro Alpine crossing”. Eftersom vi inte hittat några skor så hyrde vi skor. Man var tvungen att ha regntäta byxor och eftersom alla säger att det är så kallt och det är tom snö på toppen så hyrde jag vantar och mössa också. Men det skulle senare visa sig att jag inte alls hade behövt det. Som jag sagt innan så har jag och Emelie haft himla tur med vädret överallt. Så var det även idag. Solen sken från det att vi började gå tills vi var klara. Igår hade det tydligen blåst och regnat och dagen innan det hade det tom varit avstängt uppe på toppen. Så jag måste säga att vi har en himla tur för bättre väder än vad vi hade kan man inte ha!

Med packning och en ishacka på ryggen var vi nu redo för att ge oss ut på ett riktigt äventyr. Vi började gå och jag tror inte riktigt jag fattade vad jag gett mig in på. I början hade jag rätt mycket kläder på mig men rätt snabbt blev man varm, tom svetten började rinna och jag var tvungen att klä av mig till linne och ta av legginsen som jag hade under byxorna. Efter knappt en timme gjorde vi vårt första stopp för att gå på den sista toaletten på hela dagen! Guiden pekade på ett berg och visade oss att dit upp skulle vi gå. Man såg människor gå där och det var riktigt högt upp, dom såg ut som myror i en myrstack, pyttesmå. Vi såg också ett av bergen där dom spelade in ”Sagan om ringen”.  Efter ett tag kom vi till en av dom tuffaste etapperna. Guiden hade varnat oss innan att det skulle bli riktigt jobbigt nu och där fanns skyltar om det också. Men det är så svårt att föreställa sig det innan man börjat gå. När vi kommit halvvägs uppför gick det knappt lyfta benen, man fick verkligen tvinga sig upp, svetten rann, humöret sjönk och allt var bara jobbigt riktigt jobbigt! Det gick uppför hela tiden, som att gå i trappor i minst 30min med packning på ryggen i stekande sol utan någon som helst vindpust. Jag tänkte för mig själv att jag kommer aldrig klara gå i 7timmar till för mina ben var redan helt slut vid det här laget. Men det var bara att bita ihop och fortsätta.

När den tuffa biten var över kom vi till den första snön och vi fick en riktigt häftig utsikt. Vi stod mellan aktiva och icke aktiva vulkaner, kratrar, solen sken och jag hade klarat den första etappen. Det var också här jag började känna att jag hade fått skoskav och jag visste att vi inte ens kommit halvvägs än. Men som sagt det var bara att bita ihop.

Vi kom sen till 3 kratersjöar där vattnet var helt turkosgrönt, riktigt häftigt att se mitt ibland vulkanerna. Det var också här som vi gjorde vårt första riktiga stopp efter att gått i ca
4 timmar för att äta lite lunch. Vägen ner till vårt lunchställe var lite annorlunda och rolig. Vi skulle nu för första gången på länge få gå neråt, vad vi inte visste var att vi skulle upp samma väg sen igen. Men i alla fall på vägen ner var det lösa stenar och mjuk sand som man liksom fick glida ner i. Vi satte oss sen runt sjöarna, solen sken och äntligen skulle vi få vila lite, för vi gjorde inte många stopp när vi vandrade. Jag och Emelie hade med oss frallor, frukt och lite choklad. Vi var så hungriga så vi bara slängde i oss maten vilket inte var så smart. För sen fick vi gå med svullna och uppblåsta magar hela vägen, typ som magknip.

Det var sen dags att gå uppåt igen, hela vägen till toppen vilket var en mardröm! Mina ben var så jäkla tunga och igen tänkte jag att det här kommer jag aldrig att klara. Men jag gjorde det, jag kom ända upp till toppen. Vi gick från 900möh till nästan 2000möh. Väl uppe på toppen var det en fantastisk utsikt. Ni får titta på mina bilder och njuta.

Sen var det bara att börja vandra neråt igen. Eller bara och bara det var inte så lätt som man kan tro. Skoskaven började kännas igen och hade nu utökats till 2 till, så sammanlagt hade jag 4st. 2 på hälarna och 2 på insidan av foten. Det var ingen plan mark ner precis. Vi fick kliva över stenar och rötter hela tiden. Färden ner tog minst lika lång tid som att gå upp. Solen började gå ner när vi gick nerför berget och det var riktigt fint. Efter ca 8 timmars vandrig var vi nere igen. Jag är så sjukt stolt över mig själv som verkligen tog mig igenom detta och inte gav upp. Och jag är glad som gjorde det för jag har fått se en fantastisk fin utsikt och häftiga vulkaner idag, det var lätt värt det!

Jag, Emelie och 5 andra som vi gick med på vandringen lagade tacos tillsammans på kvällen och avslutade sen med ett varmt bad i jacuzzin under en stjärnklar himmel. Vilken dag först en vandring på 8timmar, äta en god kvällsmat och sen avsluta dagen med ett avkopplande dopp som man verkligen gjort sig förtjänt av.

Stället som vi bodde på var en ”alpine lodge”. Jätte mysigt ställe mitt bland bergen med träinredning och öppen spis i matsalen. Det kändes som man var på skidsemester. Jag och Emelie bodde på loftet och hade ett eget rum, rena lyxen. Det var sen dags att sova och gissa om jag sov gott den natten efter dagen bravader?!


Redo for en heldags vandring 19,4km
Skylten som varnade for om man verkligen var redo att anta utmaningenAn sa lange var humoret pa toppDen forsta snon som vi fick kontakt med


Krater sjoarnaHela ganget samlat uppe pa toppenIshackan som vi aldrig fick nagon anvandning avSen borjade resan nerat

Har var vi tillbaka dar vi startade dagen


Tacoskvall

8/4 Taupo

Det känns nu som att man lärt känna alla på bussen, vi har blivit som en stor familj. Man kan verkligen prata med alla och alla är så vänliga och trevliga. Idag var det dags, rafting stod på dagordningen. Vi skulle få åka i det högsta kommersiella raftade vattenfallet i världen på 7m. Jag har länge sett fram emot detta och nu äntligen var det dags. Vi blev utrustade med våtdräkt, skor och hjälm. Sen var det dags att hoppa i båten. Jag fick såklart sitta längst fram vilket var riktigt läskigt för då såg jag precis allt som hände och vad vi skulle ta oss igenom för läskigheter. Det var ganska lugnt i början när vi bara åkte nerför några meters vattenfall. Men när vi sen kom till det stora på 7m trodde jag att jag skulle skita på mig. Guiden som var med oss berättade att 4 av 5 gånger välter båten och man ramlar i. Det kändes nästintill omöjligt att inte välta. Vi åkte i alla fall nerför, vattnet skvätte över oss och jag såg ingenting. Man visste inte om man var upp och ner eller var man var. Tro det eller ej men vi välte aldrig, däremot blev vi väldigt blöta. Det var rätt kallt i luften, det kom till och med rök ur munnen när man andades men vattnet var varmt så det var skönt att bli lite blöt. När vi kom till nästa vattenfall hoppade vi ur båten, höll i sidan på båten och åkte igenom vattenfallet liggandes i vattnet. Efter att vi åkt nerför nästa vattenfall paddlade vi in med nosen på båten så att båten ställde sig upp, det var riktigt kul. Raftingen får 5 toasters av 5, kanonkul!

På vägen till Taupo stannade vi till vid Wairakei som är en varm flod. Det kommer varma strömmar underifrån. Det var som att hoppa i en vedeldad badtunna. Riktigt varmt på vissa ställen och lite svalare på andra pga. strömmarna. Det var riktigt skönt efter att man blivit lite kall efter raftingen.

Det började sen lukta ruttet ägg i bussen. Det var från ”crater of the moon”, ett vattenhål med lera som luktar så pga. sulphur, som i sin tur är orsakat av att jordskicket är väldigt tunt där och det leder till geometrisk aktivitet. Det var 100grader varmt så vattnet och leran kokade. Efter det stannade vi vid Huka Falls, vattenfallet som är Nya Zeelands mest besökta naturattraktion. Det är 11m högt och är känt för hastigheten på vattnet och på vattenmängden. Var 3:e sekund flyter tillräckligt med vatten förbi för att fylla en olympisk simbassäng, det var häftigt att se.

Vi kom sen till Taupo och då fick vi se Lake Taupo, Nya Zeelands största sjö. För länge sen exploderade en krater och hålet som bildades fylldes med vatten. Sjön har samma storlek som hela Singapore. Eftersom det är lite kyligare här i Nya Zeeland gick jag och Emelie på klädjakt på eftermiddagen. Men det gick väl sådär. Jag köpte en regnjacka i alla fall, riktigt snygg och den var på rea. Men några varma tröjor eller skor hittade jag inte.

Äntligen har vi nu bokat bussen hela vägen tillbaka till Aukland. Det blev inte riktigt som vi ville för bussen går inte alla dagar så vi måste stanna några extra nätter på vissa ställen och mindre på andra. Men det blir nog bra ändå, nu vet vi ju i alla fall vart vi kommer åka och att vi kommer komma tillbaka till Aukland.


Redo for rafting
Den varma poolen


Crater of the moon, man ser hur leran bubblar och sprutarHuka falls

7/4 Maketu

Vi åkte med bussen till Waitomo, en liten stad med massa grottor. Vi åkte längs kullar och berg tills vi kom fram till vår ”grotta” Där skulle vi nämligen få gå in i grottorna och se dom inifrån. Det var så jäkla häftigt att se vad naturen kan bilda och det var riktigt fint. Det hängde ner tappar av kalk från ”taket” som hade bildats av vatten som runnit ner. Där fanns också skelett av olika djur som hade ramlat ner i grottan och sen inte kom upp ingen. Det högsta stället i grottan var 20m. Vi blev sen utrustade med gruvhjälmar och hoppade i en gummijolle för att ta oss igenom grottan där det var vatten. Tillskillnad från när vi gick i grottan då det fanns lampor och var upptänt var det nu istället becksvart och vi såg massor lysmaskar. Det var riktigt coolt att se. Innan har man bara sett ett blått sken men nu visade guiden hur dom såg ut. Det var som en mask med ett lysande huvud och så hängde det ner massa trådar från dom där dom fångade sitt byte. Så vi var tvungna att ducka ibland för att inte gå in i deras nät. När vi åkte längs vattnet och kollade uppåt såg det ut precis som en stjärnhimmel med alla lysmaskar, det var 1000 tals av dom.

 

I Makatu sen stannade vi på ett litet ställe hos några ”locals”, Maori kallas dom. Maorierna är urinvånarna här på Nya Zeeland precis som aboriginerna är i Australien. Aboriginerna är nästintill svarta i hudfärgen och inte så speciellt söta. Men Maorierna såg ut som indianer, tänk Pocahontas, dom var riktigt söta. Vi tillbringade hela kvällen med maorierna. Först var vi tvungna att sminka oss. Tjejerna skulle ha en målning på hakan och killarna i hela ansiktet. Vi fick sen lära oss hur man hälsar på varann på deras vis. Man säger ”Kia ora” och trycker näsorna mot varann. Sen lärde vi oss deras danser och sånger. Det var riktigt kul och en annorlunda upplevelse. Alla vi 26 från bussen sov sen i en stor sal tillsammans på madrasser.

Inne i grottan


Det speglade sig i vattnet

Lysmaskar

Lysmaskarna med sina langa tradar som hangde ner

Lysmaskar. Visst ser det ut som en stjarnhimmel
Hela ganget samlat

6/4 Raglan

6/4 Raglan

När jag vaknade idag var det så sjukt kallt i rummet. Det var som när man sover i ett tält sent på sommaren i Sverige när det börjar bli lite kallare ute, och man vaknar på morgonen och är helt kall, särskilt om näsan och allt i tältet är fuktigt. Precis så var det nu. Jag vaknade flera gånger mitt i natten av att jag frös, ändå hade jag ett riktigt täcke och vi var ju trots allt 8pers i rummet. Men det hjälpte tydligen inte.

 

Vi tog bussen mot Raglan men gjorde några stopp på vägen. Ganska fort gjorde vi vårt första stopp på ett café, där jag köpte en latte för att tina lite. Vi stannade sen i en liten by för lunchstopp och jag hittade äntligen en ny ryggsäck, som var på rea tom.

 

I Raglan hyrde jag och Emelie surfbräda och trodde vi var proffs på att surfa nu. Vad vi inte visste var att det var sjukt höga vågor mellan 3-5m höga och riktigt starka strömmar. Man bara drogs med vågorna hela tiden. Så det gick inte så bra att surfa och det var sjukt läskigt emellanåt.

 

Efter ett kallt bad i havet satte vi oss i bastun på kvällen. Men det var knappt ljummet där. Jag visade dom hur man bastar på riktigt. Jag vann såklart tävlingen med att sitta kvar längst i bastun.

 

Vi hängde med svenskarna på kvällen och gick sen en promenad och såg lysmaskar, riktigt coolt.
Det kanske inte ser ut att vara så höga vågor men det var verkligen det!

5/4 Hahei

5/4 Hahei

Efter 2 dagar i Aukland var det dags att åka med Stray bussen för första gången. Vi kommer åka runt i den bussen här som vi gjorde med Oz experiense bussen i Australien. Det är alltid lika spännande att se vilka man ska åka med och hur allt funkar. Det var en kvinnlig chaufför. Hon sa att det var första gången hon körde men jag undrar det för hon verkade van, men hon verkar lite speciell.

 

Det är verkligen helt annan natur här än i Australien. Här är det mycket kullar och berg och allt är så himla grönt. Efter några timmar gjorde vi vårt första stopp vid ”hot water beach”. Det kommer varma strömmar under sanden så om man gräver en grop på rätt ställe så är det som att hoppa i ett riktigt varmt bad. Jag och Emelie hyrde en spade och sen var det bara att börja gräva. På vissa ställen var vattnet så varmt att det t.o.m. kokade och kom rök så det gällde att se sig för var man satte fötterna så man inte brände sig. Det var lite kyligt i luften så att sätta sig i sin lilla uppgrävda håla var riktigt skönt. När man är på spa hemma i Sverige brukar man ibland ha musik med havsljud på. Men det behövdes inte här för vi hade äkta havsljud när vi satt i poolen på stranden och såg ut mot havet.

 

Vi stannade sen på lite olika lookout platser. Nya Zeeland är verkligen riktigt fint. Vattnet i Australien var turkost men vattnet här är ännu mer turkost hur det nu kan vara det :/

 

På eftermiddagen kom vi fram till stället vi skulle bo på. Det var typ en camping. Vi bodde i små stugor tillsammans med fyra andra svenska tjejer och två från England. Vi hade några timmar på oss att utforska den lilla staden. Där fanns några olika ”walks” man kunde göra. Jag och Emelie hade hört talas om Cathedral Cove. Det är klippor där stora hål har bildats, vi har sett bilder på det och det verkar häftigt. Det var 45min att gå enkel väg och vi hade inte så jätte mycket tid på oss eftersom vi skulle äta BBQ med bussen på kvällen vid 18.00. Envisa som vi är och tidsoptimister så bestämde vi oss för att gå i alla fall, vi borde hinna om vi gå raskt. Vägen dit var riktigt fin. Vi gick längs med klippor och hav, solen sken och vi hade en fantastisk utsikt. När vi väl kom fram var själva hålet givetvis avstängt, lite typiskt. Men där fanns också ett litet vattenfall, det var jätte fint där och häftigt att se allt. På vägen tillbaka fick vi nästintill springa hela vägen för att komma i tid till kvällsmaten. Vi gjorde ett riktigt bra jobb för 18.07 var vi på campingen. Maten var klar och det var bara att ta för sig. Det fanns korv, revben, någon slags köttbit, sötpotatismos, sallad och bröd. Det var riktigt gott! Vi satt ute och åt med det blev snabbt kallt, riktigt kallt. Nästintill svensk höst/vinter. Jag har inte tagit med mig rätt kläder för detta känner jag nu. Jag är redan förkyld och hostar hela tiden.


Vi stannade på en utsiktsplats och fick se en vy över Aukland


Gröver en grop i hot pools. Lägg märke till min nya sarong


Hot pools


Regnbågen tittade fram på kvällen
Cathedral cove3-4/4 Aukland, Nya Zeeland

3-4/4 Aukland, Nya Zeeland

Så har vi nu kommit fram till Aukland på Nya Zeeland. Flygningen gick bra, vi sov hela resan. Det var inte alls mycket folk på planet, max 30pers så man kunde ha en hel rad med 3 säten för sig själv och ligga ner. Vi var framme i Aukland 05.00 på morgonen deras tid och tog bussen till hostelet. Så fort vi klev av bussen kom det fram två killar till oss och började prata. Dom berättade att Aukland hade vunnit någon rugbymatch så det var värsta festen i stan, och det märktes för folk skrek och tjoade överallt. Vi undrade vart vi hade hamnat. När vi kom fram till vårt hostell berättade dom att idag skulle man ställa om till vintertid, alltså en timme bakåt vilket betydde att vi fick vänta ytterligare en timme med att checka in, eftersom incheckningen inte var förrän 13.00. Eftersom inte klockan var så mycket och vi inte hade något att göra la vi oss i tv rummet för att vila lite.

 

På eftermiddagen var det dags att utforska staden. Alla har sagt att det är så kallt i Nya Zeeland. Visst det är kallare än Australien men solen sken idag så det var riktigt skön värme, typ som i Sverige. Det första vi la märke till här på Nya Zeeland var att dricksvattnet är kallt, lyx. När vi sen gick ut på stan la vi märkte till deras trafiklysen. När den gröna gågubben lyser så rör den på sig och sen visas siffror på hur lång tid man har kvar för att gå över vägen, lite kul faktiskt. På prislapparna här står det ungefär samma priserna här som i Australien, bara det att den Nya Zeelänska dollarn är mindre än den autralienska vilket är väldigt förvirrande. Man tänker fortfarande att man ska gånga med 7 men nu är det istället bara med 5. Så lite billigare är det här vilket är skönt.

 

När vi sen skulle gå och handla mat till kvällen vilka träffar vi då där. Jo tjejerna från Holland som vi träffade först i Sydney och som vi sen har träffat lite överallt i Australien. Vi bestämde oss för att laga mat ihop. Det blev pasta och köttfärssås med grönsaker, riktigt gott.

 

Här på Nya Zeelnad har man riktiga täcken istället för bara lakan som man har i Australien och man har också värme fläktar istället för AC. Så visst är det kallare här.

 

Dagen efter bestämde sig Emelie för att hon skulle klippa sig. Vi gick till en salong som såg väldigt exklusiv ut. Det visade sig att dom hade elever där från skolan som klippte lite billigare. Eftersom Emelies syster är frisör så vet hon hur duktig man är när man går sista året på frisörskolan och hon ville bara toppa håret så hon tänkte att det borde dom ju klara. Det var en kille som klippte henne. Han var den sämsta jag någonsin sett. Han vågade knappt ta i hennes hår och var jätte osäker. Både Emelie och jag tänkte hur ska detta gå. Det slutade med en klippning som BARA tog 2,5 timmar (1,5timmars klippning och 1tim till att platta håret). Han var värdelös. Men håret blev okej tillslut, Emelie blev jätte fin.

 

Vi åkte en till Newsmarket för att handla lite varma kläder och sköna skor men vi hittade tyvärr ingenting. Istället la vi oss i en park, vilade och bara njöt av det härliga vädret i 1,5timme, riktigt skönt.Nu befinner jag mig i Nya Zeeland

Vi har nu varit i Nya Zeeland nagra dagar. Jag hinner dock aldrig uppdatera min blogg for schemat har nere med allt man ska hinna med ar valdigt stressigt. Jag ska skriva mer detaljerat en dag om vad vi har varit med om. Men har kommer lite saker som vi nu har hittat pa. Vi har akt rafting i varldens hogsta raftade vattenfall, 7m vattenfall, det var en harlig upplevelse. Vi har ocksa gatt i grottor och sett lysmaskar, badat i varma kallor, sett vattenhal med kokande vatten pga den varma underjorden och dar luktade det ruttet agg. Vi har ocksa sett ett vattenfall dar det var 3e sekund finner forbi tillrackligt med vatten for att fylla en olympisk simbassang. En dag var vi hos urinvanarna har och halsade pa. Vi fick lara oss hur man halsar pa deras satt, larde oss dansa och belv sminkade som dom.

Idag har jag och Emelie testat att vara hajkare for en dag. Vi vandrade namligen 20km uppfor berg och dalar, det tog "bara" 8 timmar. Det var latt det jobbigaste jag nagonsin gjort och jag var flera ganger nara pa att ge upp men jag gav mig inte. Vi har sett helt fantastisk natur, vulkaner med sno pa toppen, helt grona sjoar och solen sken hela dagen. Nu har jag bara ca 5 blasor pa varje fot :/ Det ska bli skont att ga och lagga sig snart. Imon beger vi oss vidare till huvudstaden Wellington.

Mot nya äventyr

Vi har nu klarat av hela östkusten på Australien och ska om några timmar ta planet mot Nya Zeeland. Det ska bli riktigt spännande. Jag vet inte alls hur mycket jag kommer kunna uppdatera min blogg men nu vet ni i alla fall vart jag håller hus :) Vi kommer stanna på Nya Zeeland i en månad fram tills 3e maj för att sen dra vidare till Fijji.

RSS 2.0