Trolltunga

Det finns så mycket att se och göra här i Norge! Eftersom vädret har varit så himla fint här nu är det la bäst att passa på att hinna med så mycket som möjligt. Det sägs att om det väl börjat regna här i Stavanger så slutar det aldrig. Allt är ju så mycket finare när solen skiner och dessutom  är det mycket roligare att hitta på saker då. Så förra helgen bestämde vi oss för att dra till den omtalade "Trolltungan", en stenformation som sticker ut från ett berg 700m över vattnet.

 

Det är lite mer än 4 timmars bilfärd till Trolltungan som ligger i Odda. Så vi hyrde en bil på fredagen efter jobbet, (som visade sig vara byggd för pygméer när vi väl kom och hämtade den). Planen var att sova i bilen under natten eftersom vi skulle komma fram så sent. Oturligt nog satt vi i bilkö ett antal timmar pga en olycka i en tunnel så vi kom fram ännu senare än planerat, runt 02 var vi framme i Odda. Allt var stängt där då så vi hade inte så mycket val än köra till en parkering, parkera bilen och sen trycka in oss alla 5 i vår MINI bil och försöka sova, vilket var lättare sagt än gjort. Och fråga inte hur vi lyckades för det känns helt omöjligt när man ser bilen! Vi låg på varann, över varann, ihop klämda, ihop tryckta. Om en ville vända sig var alla tvunga att göra det. Och luften i bilen tog slut efter ett tag så jag vaknade av att jag inte kunde andas. Lätt en av de obekvämaste nätterna någonsin! 

 

På lördagsmorgonen grillade Jocke korv som en stadig frukost för dagens äventyr. Runt kl 9 var vi redo att börja gå. Det första vi kommer fram till är en gigantiskt lång och brant trappa med cirka 2500 trappsteg! Det var sjukt jobbigt vill jag lova. Efter det var det ca 5,5tim vandring innan vi kom fram till Trolltungan. Vägen dit var magisk, vilken natur! Där vi gick var det små sjöar, Nils badade, det var fläckvis med snö där vi hade snöbollskrig, grönt gräs, vattenfall och strålande sol hela dagen. På andra sidan, på ett annat berg var det tjockt med snö på topparna och mellan de två bergen rann en fjord med turkost vatten. Vackert!

 

Trolltungan var lätt värt besväret. Hur ofta får man sätta sig på kanten av en sten och ha fötterna dinglandes 700m över marken?! Sen var det minst 5 timmar tillbaka ner igen. För att inte tala om trappan som var minst lika jobbig på nervägen, om inte ännu värre då. Kändes som man aldrig kom ner och benen bara skakade för dom var så trötta. Vi var nere igen runt 19 tiden, det tog alltså runt 10,5tim att gå till tungan fram och tillbaka. Vi firade det hela med att slänga oss i sjön och drack en kall öl, för det var vi värda!

 

Eftersom ingen av oss ville sova i bilen en natt till hyrde vi en stuga lördag-söndag. Om förra natten var värsta natten så var denna natten bästa på länge. Längesen jag sov så skönt efter en vandring på 10,5tim som sen avslutades med lite kortspel och öldrickande i stugan. Att sen få somna i en riktig säng, det är lycka!

  
 
Fullpackad bil!
 
På båten till Odda
 
 
 
Här kan man sova...
 
 
 
 
 
Vi klarade trappan!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Snöänglar
 
 
Trolltungan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
On top of the world!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ja soligt var det!
 
 
 
Stugan vi bodde i
 
 
 
Vackert!
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0