20/4 Milford Sound

Igår hade vi en riktig chilldag, den första på länge. Vi sov till… jag vill inte ens säga hur länge, men det var riktigt skönt att få sova ut för en gångs skull. Vi kollade sen in shoppingutbudet här och givetvis försvann det pengar från plånboken eftersom man alltid hittar nått att köpa.

 

Idag har vi varit i Milford Sound. En helt fantastisk fjord där också världens högsta berg finns som reser sig direkt från sjöbottnen, 1692m högt. Alla säger att det är ett måste att åka hit och att det är så himla vackert. Det tog ca.6timmar att åka dit enkel väg. Men det kändes inte så länge för utanför rutorna på bussen fick vi se en helt underbar natur med gigantiskt maffiga berg både med snö, utan snö, helt bruna eller med skog på. Helt blåa/turkosa sjöar eller sjöar med helt klart vatten så att bergen speglade sig där i. Och som jag sagt innan så är det höst här och det är så himla fina färger på alla träden. Dessutom är det får precis överallt här, flera tusentals. Allt detta passar så bra ihop, det går liksom i samma färgskala.

 

VI gjorde lite olika stopp längs vägen. Bla. Så stannade vi vid en bäck eller vad man nu kallar det. Vatten från glasiärerna rann ner längs bergen och mynnade ut i en slags bäck. Vattnet var så himla klart, kallt och det var drickbart. Så jag och Emelie fyllde våra vattenflaskor med glasiärvatten, det ni :P Vi stannade också vid en liten sjö där bergen speglade sig i vattnet. Så det gjorde inte så mycket att det regnade när vi var vid Mirror like för nu fick vi se det ändå, inte bara på kort utan i verkligheten. Det var faktiskt riktigt häftigt. Vattnet var klarare än vårt dricksvatten hemma i Sverige. Det var så klart att man såg precis allting som fanns där i och man såg fiskarna. Kul att meta där när man ser att fiskarna är på väg till masken. I Sverige har man ju inte en aning om vad som döljer sig i vattnet eller när fiskarna ska komma.

 

Innan vi kom fram till Milford sound var vi tvungna att åka igenom en tunnel som dom hade byggt för hand genom ett berg, därför tog det nästan 20år innan den var klar. Tunneln är 1200m lång och det finns inga lysen i tunneln, bara lysena från bilarna. Utsikten man får se när man kommer ut är väldigt maffig. Man möts av höga berg och smala kringliga vägar.

 

Vi kom sen fram till färjelägret i Milford sound och hoppade på vår båt som skulle ta oss runt på fjorden. Vi var omringade av höga berg hela tiden och överallt fanns det vattenfall. Vi körde tom. in i ett vattenfall, 146m högt var det. Jag och Emelie stod såklart längst fram så vi blev mest blöta. Men det var riktigt häftigt och maffigt. Vi fick också se sälar på tillbakavägen.

 

Just det chauffören berättade att det är 200 regndagar här per år. Som vanligt lyckades vi pricka in rätt dag och hade fint väder hela dagen. Så när resan sen började hemåt igen åkte vi till solnedgången. Det var så himla fint. Solen gick ner bakom bergen och himmeln lyste då helt orange. Vi såg också en helt illgul/orange måne. En fin avslutning på en fin dag.



 
Kolla in bergen som speglar sig












Fyller flaskan med vatten fran glasiaren



Tunneln som vi var tvugna att aka igenom



Framme vid hamnen i Milford Sound















Vattenfallet som vi korde in i



Har star jag i det, syns dock inte sa bra




















Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0