26/5 Great Ocean Road

Så var det äntligen dags att åka utanför Melbournes centrum, där vi har tillbringat våra senaste dagar och få se lite fin natur. Vi skulle nämligen åka great ocean road. Ni hör ju bara på namnet att det låter väldigt fint, vilket det också var. Vi åkte i en buss tidigt på morgonen och kom hem sent på kvällen eftersom det var en lång väg att åka, 243km längs Australiens sydöstra kust. Vägen byggdes av soldater som hade återvänt och är världens största krigsmonument tillägnat offren för andra världskriget. Vi har länge velat åka här och hade planerat att åka här på sommaren när det var varmt. Eftersom våra planer nu har ändrats fick det bli på vintern istället. Det var riktig kallt ute men solen sken och som vanligt hade vi tur med vädret när vi ska hitta på något.

 

Vi åkte en slingrig väg längs havet hela vägen med berg och dalar på andra sidan. Vi stannade på Bells beach som är en av Australiens mest kända surfingstränder. Besökte Cape Otway Lighthouse som är Australiens äldsta bevarade fyr.  Äntligen fick vi nu se fullt av koalor i det vilda. Var man än tittade upp i eukalyptusträden satt där små söta ullbollar. Dom är dock inte så livliga eller roliga att titta på eftersom dom tydligen vilar orörliga i ca 20 timmar per dygn och är sovande omkring 19 timmar. Men dom är sjukt söta!

 

Vi stannade också till i en regnskog där vi bla. fick se Australiens högsta eukalyptusträd och ett annat träd som tydligen var det högsta i hela världen! Det var riktigt högt, man såg typ inte toppen på det och stammarna var lika breda som en vägg, dom fick knappt plats på korten man tog och vissa stammar hade storahål som man kunde krypa in i. Det roliga var att det kom lite lite regn när vi var i regnskogen, passande va :P Det var faktiskt riktigt mysigt att gå här, bättre än Cape Tribulation uppe i Cairns.

 

Det mest kända på great ocean road är dom 12 apostlarna som är en samling kalkstenar. Dessa bildades genom att det svåra väderförhållandet från södra oceanen gradvis urholkade den mjuka kalkstenen och bildade på så vis grottor i klipporna som i sin tur rasade och kvar blev staplarna som är upp till 45m höga. Det var faktiskt riktigt häftigt att se och så himla vackert! Det gjorde ju inte saken sämre när vi fick se solen gå ner bakom klipporna. En hel lyckad dag helt enkelt!

 



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0